Ofte stillede spørgsmål
Granit er et naturmateriale
Granittens oprindelse er som en smeltet stenmasse (magna), som, når det størkner dybt nede i jorden, danner dybbjergarter, og bliver til bl.a. granit. En af granittens egenskaber er dens modstandsevne over for forvitring, der er større end mange andre bjergarters. Da granit findes i forskellige farver, kan der skabes mange variationer og særlige virkninger i murværkets udseende. Granit er først og fremmest blevet anvendt til gravsten og som skulpturmateriale i Norden. Derudover anvendes granit som byggemateriale, brosten og kantsten samt i knust form til eksempelvis anlægsarbejde.
I Danmark brydes granitten på Bornholm
Helletsbakke granit
En alsidig stentype som har grovere kornstørrelse end de øvrige granitter og som bruges til mange formål. På Christiansborg Slotsplads ses den f.eks. som brosten og belægning i mosaik med en anden bornholmsk granit, Moseløkke. Helletsbakke er en punktgranit med rødbrune og sorte korn, der har størst kontrast, når stenen er poleret og som giver en levende baggrund til bygningsopgaver og gravsten.
Paradis granit
Denne antracitgrå finkornede granit/gnejs er kendetegnet ved at have lysere strømningsårer. Den er bredt anvendt og har et levende indtryk, som forstærkes så den rå granit bliver næsten sort når den er våd eller poleret. Pas på efterligninger!
Det lille udbud og den store efterspørgsel har betydet, at man kan risikere at løbe ind i ”Ny Paradis”, som intet har at gøre med Bornholm og ikke tilbyder samme modstandsdygtighed i skandinavisk klima.
Blå Rønne granit
Denne granit kaldes med fuld berettigelse, ”Kongegranitten”. På Danmarks Stenhuggerskole udføres næsten alle svendestykker i dette smukke materiale, der i poleret form er støvet blå/sort i farve, hvilket giver dybde og et næsten tredimensionelt udtryk. Den rå sten er i antracitgrå kontrast og denne forskel udnyttes ofte ved monumenter, hvor stenhuggerens arbejde med forskellige overfladebearbejdninger komplementerer hinanden og resulterer i smukke individuelle sten.
Moseløkke granit (Hammer granit)
Denne rødlige punktgranit med mellemstor kornstørrelse har lange traditioner bag sig på de danske kirkegårde, på brolægning i danske landsbyer og til trappeanlæg til vore gamle bondegårde. Lige så traditionel denne sten er, ligeså moderne er den blevet og kan bl.a. ses som brolægninger i Amaliehaven og i Prinsens Gård i København eller ved omlægningen af indre by i Aarhus. Kong Frederik IX gravplads ved Roskilde Domkirke er også udført i Moseløkke.